Właściwości miodu

W medycynie naturalnej antybakteryjne działanie miodu znane są od wieków, wynika to z aktywności inhibionowej miodu, czynnikami determinującymi są – duża zawartość cukrów prostych oraz odczyn pH 4,0-4,5 wywołany obecnością kwasów organicznych.
Miód poprawia wydolność fizyczną, stymuluje prace serca, wzmaga wytrzymałość, zawarte w miodzie jony metali tj. żelazo, kobalt, mangan, stymulują produkcje czerwonych krwinek. Cukry proste biorą też udział w procesie detoksykacji, chroniąc organizm przed działaniem zanieczyszczonego środowiska oraz obniżają toksyczne działanie alkoholu, nikotyny i innych używek.
Miód ma działanie anty septyczne i łagodzi bóle stawów. Jest również zalecany osobom zmagającymi się z depresją. Zawarte w miodzie flawonoidy i kwasy fenolowe mają podobne działanie przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwzakrzepowe, a także – co ostatnio się podkreśla przeciwnowotworowe. W miodach odkryto wiele przeciwutleniaczy, które wyłapują wolne rodniki są to witaminy A, E, C enzymy katalaza, peroksydaza, które spowalniają procesy starzenia.

Przykłady wspomagania miodem

  • MIÓD RZEPAKOWY – serce, naczynia wieńcowe, normalizuje ciśnienie krwi, anemia, działa odprężająco
  • MIÓD WIELOKWIATOWY – bóle reumatyczne, przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym, przeziębienia
  • MIÓD AKACJOWY – redukuje skurcze jelit, wrzody żołądka i dwunastnicy, nerki
  • MIÓD LIPOWY – górne i dolne drogi oddechowe, układ krążenia, działa odprężająco
  • MIÓD GRYCZANY – pomaga w miażdżycy, odtruwa wątrobę, wpływa na wzrok, serce i układ kostny
  • MIÓD SPADZIOWY – choroby serca, działa bakteriobójczo, nerwice, drogi oddechowe, przeziębienia, astma
  • MIÓD FACELIOWY – drogi oddechowe, przewód pokarmowy, nieżyt, wrzody żołądka i dwunastnicy, trzustka, astma oskrzelowa
  • MIÓD MALINOWY – górne i dolne drogi oddechowe, przeciwgorączkowo, przeziębienia
  • MIÓD MNISZKOWY – zaburzenia trawienia, choroby żołądka, schorzenia wątroby
  • MIÓD WRZOSOWY – nerki, prostata, kamica nerkowa, serce
Show Buttons
Hide Buttons