Miód pszczeli

Jest słodkim produktem, wytwarzanym przez pszczoły 100% naturalny. W zależności od pochodzenia zbieranego przez pszczoły pożytku dzielimy go na trzy typy:
nektarowy   jeśli pszczoły wytworzyły go z nektaru
spadziowy   jeśli korzystały ze spadzi
mieszany – nektarowo-spadziowy.
wielokwiatowy – jeżeli miód był zbierany z rożnych pożytków nektarowych
Jeżeli miód powstał w przewadze z nektaru gatunku jednej rośliny zaliczamy do odmianowych miodów nektarowych np. lipowy, rzepakowy, akacjowy, gryczany, malinowy, nawłociowy, wrzosowy, faceliowy itp.
Istnieją także dwie odmiany miodów spadziowych ze spadzi liściastej i z drzew iglastych.

Propolis

jest naturalnym antybiotykiem posiada właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Potwierdzono silne przeciwbólowe właściwości preparatów propolisowych. Na podstawie przeprowadzonych badan odkryto, że propolis regeneruje tkankę kostna, chrząstkę i nabłonki, doskonale leczy rożne schorzenia skory. Propolis ma barwę od złotozielonej, ceglastoczerwona, ciemnobrązowa.
Skład propolisu to-żywice 50%-85%, olejki eteryczne 4%-15%, woski, garbniki, pyłki kwiatowe, kwasy, związki organiczne typu flawonoidy, terpeny.

Mleczko pszczele

to bogate źródło mikroelementów, witamin, aminokwasów, zawiera również enzymy i hormony. Stosowanie mleczka pszczelego wspomaga leczenie różnych chorób skóry, astmy..działa odmładzająco na ludzki organizm.
Show Buttons
Hide Buttons